Tips

2024

Du tipsas varje månad av bibliotekarier och någon gästtipsare för att du ska få stor variation.

Möt din nästa favoritbok här

Maj

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Kinga Andersson

Illustratör: Kinga Andersson och Edna Andersson

Ålder: 3 - 8 år


Det var en gång en fluga som hade en dröm att få bo på en näsa. Hon var fast besluten att hitta en bra näsa.


Boken är skriven med glimten i ögat och handlar om flugans äventyr när hon letar efter en näsa att bo på.


Det är en lättläst bok skriven med versaler. Den riktar sig främst till de som ska knäcka läskoden. Det finns dock stora bilder i den så den passar utmärkt som högläsningsbok för de yngre barnen.

Epa på annons av Martina Ericson

Giftiga fakta

Författare: Ingelin Rössland

Översättare: Caroline Bruce

Illustratör: Jenny Jordahl

Ålder: 6 - 9 år


Att gift är farligt kan vi väl vara överens om, men små mängder gift kan ibland vara bra. Små doser gift används som medicin, till exempel mot cancer. Boken börjar med en innehållsförteckning och i slutet på den finns ett alfabetiskt register. Båda dessa gör att det är lättare att hitta i boken.

Det handlar om gift på många olika sätt.


  • Djur som använder gift för att försvara sig eller för att fånga mat.
  • Hur man använt gift som straff eller för att döda.
  • Vilka giftiga saker finns hemma och vilka giftiga ord använder vi.
  • Giftig mat som människor ändå äter och att man kan få matförgiftning av dålig mat

Boken är full av giftiga fakta och trots att den är tunn och lättläst finns det massor att prata om!

Epa på annons av Martina Ericson

Djuret

Författare: Ulrika Lidbo

Ålder:  9 - 12 år


Love sitter på tunnelbanan på väg hem när han får syn på en låda som står intryckt under sätet. Först tänker han att det kanske är en bomb, men ser han att lådan liksom rör sig som om det finns något levande inuti. Det skrapar och krafsar, försiktigt lutar Love sig närmare och plötsligt sticker det fram något pälsigt. En nos, såg han rätt? Love tar med sig lådan hem och efter lite lock ock pock vågar djuret sig fram. Men vad är det för djur, Love har ingen aning. Hur ska han kunna dölja det för sin mamma? Så fort Love lämnar sitt rum ser det ut som ett bombnedslag när han kommer tillbaka. När han sedan hör sin mamma nysa och använda sin astmaspray förstår han att det inte går att ha kvar djuret hemma. Mamma är ju superallergisk! Han måste antingen hitta något annat ställe att ha djuret på eller så måste han göra sig av med det. I samma veva börjar en ny kille i Loves klass och de blir helt oväntat vänner. Love och Frank som killen heter gör allt de kan för att rädda djuret från de onda vetenskapsmän som är ute efter att fånga det underliga djuret. En rolig och spännande berättelse om oväntad vänskap, hemska forskningsexperiment och lite kriminella handlingar!

Flugan på näsan

April

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Malin Edgren

Illustratör: Jennifer Berglund

Formgivare: Rebecka Neumann

Ålder: 6 - 9 år


En scout är alltid redo, brukar man säga. Men vad betyder det egentligen? Vad är det man är redo för?

Joni och hans bästis Shirin har bestämt sig för att börja i sjöscouterna eftersom Shirin tänker bli sjökapten när hon blir stor. Men problemet är att Shirin inte kan simma! Hon har aldrig fått lära sig, eftersom både hon och hennes mamma är rädda för vatten. Det är så bra att Joni kommer på en riktigt smart lösning utan att behöva blanda in någon vuxen.

 

Boken börjar med ett avsnitt som kallas Världsbäst(isar) där man kan läsa lite om personerna som är med i boken. Här får vi reda på varför Shirin vill bli sjökapten och vad Joni och Shirin har gemensamt förutom att de alltid har roligt tillsammans

 

Det här är andra boken om Joni och Shirin, den första heter Rekordsommar.

Epa på annons av Martina Ericson

Ingen ser dig

Författare: Anna Knutsson och Ann-Christin Magnusson

Formgivare: Lisa Zachrisson

Ålder: 9 - 12 år


Miras föräldrar tycker det är en strålande idé att Mira går på sommarfritids när de jobbar, det tycker inte Mira! Hon har bara varit på sommarfritids i tre dagar och nu ska de dessutom åka på vildmarksläger till Kilsbergen hon och tre andra som hon inte ens känner. De verkar i alla fall ganska tråkiga och dryga. Inte nog med det, de ska ha med den töntiga och hysteriskt hurtiga fritidsledaren Kenneth. I bilen på väg till Kilsbergen hör de på radion om några fångar som rymt från Kumlaanstalten inte långt därifrån.


Den första kvällen råkar Mira få syn på ett sms som är till Kenneth. ”Gör det inte” och ”du kommer att ångra dig” stod det. Vad betyder det? På morgonen när de vaknar är Kenneth spårlöst försvunnen. Nu måste de klara sig själva, de har varken mat eller vatten och vet inte var de är. Dessutom finns ju de där rymlingarna någonstans i krokarna. Superspännande!

Epa på annons av Martina Ericson

Finns det björkar i Sarajevo?

Författare: Christina Lindström

Formgivare: Maria Sundberg

Ålder:  12 - 15 år


Kevins föräldrar är på semester. De har för första gången sedan de flydde rest tillbaka till familjens hemland Bosnien och under tiden ska Kevin ta hand om sin storebror Charlie, som har en funktionsnedsättning. Men så ringer Hannes, en kompis från fotbollen och bjuder med Kevin till Liseberg. Kevin har inte haft många vänner förrän han mötte Hannes när så han blir tillfrågad om han vill följa med till Liseberg tillsammans med Hannes, Hannes flickvän Linn och hennes kompis Amanda så vill han inte missa det för allt i världen. Charlie har klarat av att vara hemma ensam i några timmar förut, så vad kan gå fel. Så kvar hemma lämnas Charlie, och Kevin lovar att han snart ska komma tillbaka hem. Han ska inte vara borta länge. Väl på Liseberg så visar det sig att Kevin och Amanda funkar bra ihop och tillsammans har de en magisk försommarkväll. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen, och han svarar inte i sin mobiltelefon eller på de mess som Kevin skickar. Kevin blir desperat, vart har Charlie tagit vägen. Kevin tar hjälp av sina tre vänner och de ger sig ut i ett försommarvarmt Göteborg för att leta efter honom. Under sökandet testas deras vänskap och starka känslor kommer upp till ytan och hela Kevins värld kommer att förändras.


En riktigt bra bok om utanförskap, vänskap och kärlek och relationen till en bror som är annorlunda. Den handlar också om att världen omkring en inte alltid är som man tror. Att oväntade händelser kan leda till att mörka familjehemligheter kommer upp till ytan.

Rekordkompisar

Mars

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Margit Auer

Översättare: Valle Wigers

Illustratör: Nina Dullek

Ålder: 6 - 9 år


Boken utspelar sig på Vinterstenskolan, skolan som har en fantastisk hemlighet. Det är ett gammalt hus med en bred trappa och ett torn i varje hörn. Här jobbar den nyanställda fröken Cornfield. Höstterminen ska precis börja och hon är så nyfiken på sina nya elever. Hon hoppas de älskar alla sorters djur. Fröken Cornfields bror Mortimer äger en djuraffär. Han är just nu i Antarktis och samlar in magiska djur. Efter att Mortimer hälsat på i skolan blir inget sig likt. Han har nämligen med sig ett antal magiska djur som söker ägare.  om eleverna har tur så kommer de att träffa sina bästa vänner här: Ett magiskt djur som kan säga om det tillhör dig.

Det här är den första delen i serien, med många bilder, korta kapitel, massor av läsglädje!

Epa på annons av Martina Ericson

Hästdetektiverna - serie - Mysteriet med hästviskaren

Författare: Catharina Hansson

Illustratör: Lena Furberg

Ålder:  6 - 9 år


Hästdetektiverna är den perfekta serien för alla som älskar hästar och mysterier! Med fina illustrationer av välkända hästillustratören Lena Furberg.
Bästa vännerna Noa och Alex lever varje hästälskares drömliv, omgivna av hästar och ponnyer på Klippargården. De har en märklig förmåga att snubbla över mysterier. Ständigt uppfinningsrika samlar de in ledtrådar, avslöjar hemligheter och tar reda på sanningen.
En dag kommer en ”hästviskare” till stallet. Hon säger att hon kan tala med hästarna, och att de berättar om svåra problem. Om hästarnas ägare inte köper dyra saker kommer det att gå illa … Noa och Alex tycker att det verkar misstänkt. De tänker inte ge sig förrän de får veta vad som egentligen pågår.
Spännande läsning med mysterier, vänskap och hästar!

Hästdetektiverna är härlig serie som kombinerar häst- och stalliv med spännande deckarmysterier. Just stall- och hästlivet beskrivs väldigt realistiskt och realistiskt av författaren och illustratören, man märker att det är en miljö de är väl insatta i. En spännande serie för alla hästboksälskare som samtidigt öppnar upp intresset för andra genrer som t ex deckare.

Epa på annons av Martina Ericson

Försvunna på jorden - Atmosfärbarnen

Författare: Nicolai Houm

Översättare: Anja Eriksson

Illustratör: Luis Guaragna

Ålder:  9 - 12 år


Jorden är förstörd. Den är förgiftad och förorenad och det är omöjligt för människor att leva där. Dessutom härjar onda robotar som kallas för nyskapningar där och gör den till en extremt farlig plats. Luftskeppet Atmo är hem för flera tusen människor. Akai och Juli är bästa vänner och de är födda på Atmo. De har aldrig varit nere på jorden. Luftskeppet flyger vanligtvis högt över jorden och molnen men idag ska luftskeppet ner till jorden för att samla ren jord och mineraler. När de är nära får de plötsligt syn på en fågel och Akais hund Nova hoppar över bord för att jaga den. Akai och Juli bestämmer sig för att i hemlighet ta sig till jorden för att försöka hitta Nova bland de farliga ruinerna och den förgiftade miljön. Nere på marken jagas de av nyskapningar och råkar riktigt illa ut. Men till sin stora förvåning upptäcker de att det faktiskt fortfarande finns människor på jorden. Kommer de att hitta Nova och kommer de att kunna ta sig tillbaka till Atmo? Det här är en serieroman som är mycket spännande från första stund, den utspelar sig i en tänkbar framtid.

Skolan med de magiska djuren

Februari

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Ævar Þór Benediktsson

Illustratör: Evana Kisa

Ålder: 6 - 9 år


Tänk dig att du är ute och går i en stor skog när du kommer fram till en stor grotta. Du smyger fram och kikar in. Grottan verkar mörk och djup, riktigt läskig faktiskt! Men du kan ändå inte låta bli att gå in i den, det är ju spännande också. Men precis när du gått in blir plötsligt allt svart och när du vänder dig om för att gå ut igen finns ingen öppning kvar! I mörkret hör du en främmande röst: Vad gör du nu?

 

Nu börjar handlingen ta form, när det är du själv som väljer vilken väg du vill gå. Du väljer ditt eget äventyr och det du väljer bestämmer hur det historien utvecklas.

 

Rent praktiskt går det till så här:

Efter varje kapitel finns en fråga. Vad gör du nu? Du får två val och en instruktion om till vilken sida du ska bläddra beroende på vad du väljer. Så enkelt! Gillar du inte hur det blir är det bara att börja om från början!

Du kommer att träffa monster, gudar och gudinnor, rida över Bifrost till Asgard och lära känna Lokes barn.

 

Författaren inspireras mycket från spelvärlden när han arbetar med läsfrämjande för att locka unga till läsning.

Epa på annons av Martina Ericson

Funkisfamiljen - serie

Författare: Anna Pella

Illustratör: Anna Forsmark

Ålder:  6 - 9 år


Böckerna om Funkisfamiljen handlar om huvudpersonen Vide samt syskonen Tintin och Mio. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata. Böckerna tar upp olika problem, känslor och tankar som kan dyka upp både hos barn och vuxna i en familj där ett barn har en mycket svår och livshotande sjukdom. Böckerna tar upp olika teman: första boken tar upp hur man hanterar att andra barn och även vuxna stirrar på ett syskon som är annorlunda. Bok nummer två behandlar hur det kan kännas som syskon när sånt som familjen planerat, som t ex en semesterresa, blir inställd för att funkissyskonets funktionshinder gör att hon hamnar på sjukhus. Hur Vide och Tintin slits mellan besvikelsen över att det roliga blir inställt och oron över storasyster Mio. Den tredje boken handlar om hur familjen påverkas av att ett barn med samma medfödda sjukdom som Mio har i en familj man umgås med och semestrar med plötsligt blir sämre, hamnar på sjukhus och avlider. Hur viktigt det är att kunna prata om döden med barn på ett sätt som de förstår. Det finns även två böcker till som jag inte har läst ännu, men jag har reserverat dem. Det här är nog en av de bästa bokserier jag läst. Den tar upp otroligt svåra och viktiga frågor på ett realistiskt, men varmt och empatiskt sätt. Det är inte bara en böcker för barn, det är även en fantastisk bokserie även för alla vuxna. Den sätter ord på många av de tankar som både barn och vuxna kan brottas med i liknande situationer. Det här är en serie med mycket värme, kärlek, och en hel del humor och även glädje mitt i oron och ibland sorgen. Första delen heter: Operation slutstirrat. Del 2. Operation rädda sommarlovet. Del 3: Operation Dödsviktigt. Del 4. Operation vän i nöd. Del 5. Operation Framtiden.

Rekommenderas varmt!!!!!

Epa på annons av Martina Ericson

Alba och landet bortom

Författare: Mårten Gisby och Henrik Johansson

Ålder:  9 - 12 år


Ett storslaget fantasy-äventyr med inslag av skandinavisk mytologi
Alba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. Hon blir vän med Idun som bor på Björkagård, och får av hennes faster Siri lära sig om växter och djur, men även naturmedicin, runor och uråldriga formler. På gården sker märkliga saker: djuren beter sig inte som djur brukar, en liten figur stryker omkring, och i jordkällaren finns en sten med främmande tecken. Varför har Siri kommit till Värend? Och varför blir Odd arg när han får höra om Siri? När Björkagård visar sig vara ingången till en annan värld bestämmer sig Alba för att ta reda på sanningen. I Landet Bortom, befolkad av älvor, tomtar och vikingar, råder maktkamp mellan häxmästaren och de upproriska trollstammarna. Alba prövas i sina färdigheter i runmagi och stridskonst och måste lära sig navigera i sin nya tillvaro. Men vem kan hon egentligen lita på?
Lyssna på musiken från landet Bortom! https://playgroundmusic.ffm.to/alba.ycj

Första delen i en riktigt spännande och bra svensk fantasyserie som är full av hänvisningar till gamla nordiska och svenska myter och tar avstamp i vår nordiska Asatro. Här hittar både asagudar, tomtar, troll, alver, nornor, älvor och annat oknytt. Jag lyssnade på boken som ljudbok, via mitt lokala bibliotek och fick då musiken som en del av berättelsen, men om man väljer att läsa boken så kan man lyssna på musiken via länken ovan som jag hämtat från Adlibris.

Lokes barn

Januari

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Jan Sandström

Ålder: 6 - 9 år


Mira Kvast går på Hokus Trolldomsskola, det är något hon drömt om länge. Hon vill lära sig allt om magi och trolleri, men då måste hon följa skolans strikta regler och först lära sig magins grunder och historia innan hon får lära sig magiska brygder och trollformler. Som tur är har hon bästa vännen Tom Hatt, som är bra på att muntra upp henne med sina roliga korttricks. På skolan går också Katja Staaf, som tar alla chanser att reta Mira. Snart upptäcker Mira och Tom att skolan döljer en rad hemligheter. Är det sant att det spökar på skolan och varför får man inte säga hokus pokus? Vad är det för bok som Mira hittar i biblioteket?Mira och Tom bestämmer sig för att ta reda på mer och hamnar mitt i en uråldrig konflikt mellan två mäktiga trollkarlar.
Trollkonstboken är det första boken i en serie om Mira Kvast och Tom Hatt.

Epa på annons av Martina Ericson

Zulusystrar

Författare: Annika Langa, Anna Holmström Degerman och Elin Fahlstedt

Illustratör: Elin Fahlstedt

Ålder:  9 - 12 år


Har någon av er en brevvän? När jag var i er ålder hade jag nog fem stycken och så fort jag skickat iväg ett brev längtade jag efter att få svar! Så roligt!

 

I den här boken brevväxlar Ebba från Sverige och Phumeza från Sydafrika. Det är ett skolprojekt och från början tycker ingen av dem att det är speciellt roligt. Men det ändrar sig, de inser efter ett tag att de har mer gemensamt än de trott från början och att det kan vara ganska skönt att berätta för någon som inte är inblandad ibland. Phumeza har ingen pappa och Ebbas mamma är död. Phumeza har en fiende i klassen som är ute efter henne och Ebba är nästan helt säker på att hennes granne är en mördare. Phumeza vill försöka hjälpa två vänner som är fattiga som bor på samma gata och Ebba vill hjälpa en tjej i nian som har det struligt. Från olika breddgrader hjälper tjejerna varandra och breven blir verkligen något de längtar efter. Det är en berättelse om hur stora och små problem kan se likadana ut för 10-åriga tjejer, oberoende av var världen de bor.

Trollkonstboken - Mira Kvast och Tom Hatt

Tips under året 2023

December

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Ingrid Jönsson

Bild: Sandra Fröjd

Ålder: 6 - 9 år


Jon och hans mamma har just flyttat till Lillhyttan. Det är lite pirrigt, men Jon känner i alla fall två personer i byn. Eddie och Sonja. Sonja har en verkstad. Där gillar Eddie och Jon att hänga. Allt som har med bilar och motorer att göra tycker de är kul. Idag är det en Amazon tillhör Jon och Eddie’s fröken som Sonja behöver lagas. Men det blir problem. Tur att Jon är påhittig och kan tänka ”utanför lådan”!

Frökens Amazon är den första boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 18.

Roliga och lärorika böcker om livet på landet i och omkring en bensinmack med bilverkstad. En bok för alla tjejer och killar som bilar, motorfordon, och motorer och att meka med dem. I slutet av varje bok finns en fördjupningsdel med bland annat Läsförståelse (vad som faktiskt står i texten, vad man kan utläsa mellan raderna, vad man kan läsa bortom raderna (ofta kopplat till läsarens egna erfarenheter) ordförståelse (vad kluriga ord)). Där finns också bilduppgifter där läsaren kan välja ut ett avsnitt som inte redan har någon illustration och sedan rita en bild. Där finns även en skrivuppgift där man får ett ämne som är relaterat till berättelsen att skriva om gärna i samarbete med en kamrat! Man får även en uppgift där man berättar om boken för en kompis utifrån två bilder i boken.

Skuggmyra 2 - Brottsplats: Kollo av Elsie Petrén

Författare: Jenny Ramström

Illustratör: Christine Tomtlund

Ålder: 6 - 9 år


På den magiska resan får vi följa med Totte när han lär sig om norrsken. När norrskenet är som starkast önskar sig Totte något. Om han bara visste vad det skulle leda till. Det är en mysig bok som hjälper till att bygga upp stämningen inför julen. Den är fylld med norrskensstoft, tomtar och renar.


Berättelsen är uppdelad på fyra kapitel som är skrivna på ett sagolikt sätt och de härliga bilderna kompletterar berättelsen på ett fantastiskt sätt.

Varning för spöken av Daniel Edfeldt

Pukkins och juläventyret

Författare: Linda Theux & Dennis Theus

Bild: Linda Theux

Ålder: 3 - 6 år


Den femte boken om den lilla röda pandan Pukkins.

Den här gången är det passande nog vinter i Pukkins värld. Pukkins och hans lillasyster Pikkis förbereder sig inför julen, men kvällen innan julafton händer det otänkbara. En tomtenisse knackar på dörren och berättar att jultomten är borta och nissarna är inte färdiga med alla julklappar.  Kan Pukkins och hans vänner rädda julen?

Följ med på ett mysigt juläventyr som målas upp med hjälp av Lindas härliga illustrationer.


De andra böckerna om Pukkins:

Pukkins och jakten på regnbågsbären

Pukkins och mysteriet med lavadraken

Pukkins och piraterna

Pukkins i rymden


Pukkins är väldigt uppskattad figur av barn i förskoleåldern och barn på lågstadiet. Pukkins finns som ett kramdjur, men också som en app. Figuren Pukkins finns även på YouTube där den har miljontals visningar.

En sagolik julresa

Epa på annons av Martina Ericson

Du har rätt

Författare: Jason "Timbuktu" Diakité & Matilda Westman

Illustratör:  Andrea Pippins


En superviktig bok som handlar om det som kallas FN:s barnkonvention och vad det som står i den betyder. Den börjar med en innehållsförteckning och sedan kommer en presentation av författarna. Därefter kommer en inledning om vad de vill med boken, alltså varför de skrivit den. Det handlar mycket om att alla människor är lika mycket värda, att det inte spelar någon roll om du är man eller kvinna eller hur du ser ut. Många vuxna vill gärna dela upp människor i sämre och bättre, efter hur de tycker. Om du behandlar människor orättvist på grund av religion, ålder eller kön kan det vara diskriminering. Den här boken innehåller berättelser och intervjuer som på olika sätt ger exempel på hur viktigt det är att behandla varandra rättvist och med respekt. Du får också faktiska råd om hur du kan göra.Med boken önskar författarna skapa en känsla av hopp och delaktighet, men också ge dig som läsare verktyg för att själv påverka din vardag och engagera dig.

Epa på annons av Martina Ericson

Jordängel

Författare: Pascale Vallin Johansson

Formgivare: Anna Henriksson

Ålder:  9 - 12 år


Solveig har precis flyttat till en nyrenoverad lägenhet i ett område som för länge sedan var ett mentalsjukhus, Beckomberga. Hon hade hellre bott kvar inne i stan. Det är sommar och varmt och det nya området är öde. De flesta är bortresta, men Solveig, mamma och Antonio kan inte resa någonstans, för mamman har tvillingar i magen och eftersom de ofta kommer för tidigt måste de hålla sig hemma. I tristessen önskar sig Solveig något spännande, kanske ett spöke. Man ska vara försiktig med vad man önskar, säger Solveigs mormor, ibland får man faktiskt det man ber om.

 

Först är det mest måsar som dyker upp. I drömmen, ovanför gården, vid ingången till badhuset. Solveig går i sömnen, och en gång vaknar hon upp utomhus mitt i natten. Men helt plötsligt dyker det upp ord skrivna i blodröd färg på Solveigs målningar och hon ser måsar överallt, det är som om de förföljer henne!

 

Hon vågar inte berätta för mamma, vill inte oroa henne. Solveig träffar den mystiske Daniel utanför simhallen och han säger att måsarna kan bära på budskap från andra sidan. Är det någon som vill berätta något för henne?

Sonjas verkstad del 1 - Frökens Amazon

November

Trolltider av Maria Gripe

Författare: Maria Gripe

Bild: Harald Gripe

Ålder: 3 - 6 år


Älskade den här när den gick på TV som julkalender när jag var liten. En av de allra bästa julkalendrarna någonsin enligt mig. Jag visste inte då att den faktiskt fanns som bok, så det är jätteroligt att nu efter så många år få läsa originalet. Och boken är faktiskt lika bra som tv-versionen.
Det händer något konstigt med Ulrikas lördagsgodis. Det bara försvinner. Nästan med detsamma hon får det är det bara borta. Mamma förstår ingenting. Men Ulrika, hon vet vart det tar vägen. Och vätten, han vet också. Vätten vakar över alla småtroll och sagoväsen som bor i skogsgläntan utanför Ulrikas hus. Och både vätten och Ulrika vet att det är småtrollet Kleva som smugit in i huset och tagit med sig godispåsen.

Trolltider publicerades första gången 1985 (då med titeln Godispåsen) och bygger på Maria och Camilla Gripes omåttligt populära julkalender Trolltider , som visades första gången 1979. De flesta av de älskade TV-figurerna är med i berättelsen: systrarna Tova och Kleva, deras kompis Kotte, den sockersöta fen Dorabella och, förstås, den sluga häxan Mara. Trolltider är illustrerad med Harald Gripes klassiska fyrfärgsteckningar, digitalt restaurerade inför denna utgåva.

Skuggmyra 2 - Brottsplats: Kollo av Elsie Petrén

Författare: Elsie Petrén

Ålder: 9 - 12 år


Del 2 i serien Skuggmyra som börjar med Mysteriet i Skuggmyra. Tim är på väg till sommarens kollo, ett teaterkollo. Han lyckas övertala två kompisar Marvin och Selma att också anmäla sig. Egentligen är det mest Selma han vill ska följa med. Det är något särskilt med Selma och han skulle gärna vilja spendera lite "egentid" med henne utan att deras andra kompisar är med. Särskilt utan Marvin, som han misstänker också är intresserad av Selma. Redan på bussen märker han att Folke, en av ledarna, beter sig märkligt. På kollot smiter barnen ut på natten, trots att det är förbjudet. De får syn på Folke som sätter sig i en båt och ror över till andra viken, mot det gamla sågverket. Tim och de andra förstår att det sker mystiska saker någonstans inne på sågverksområdet. De bestämmer sig under en kajakutflykt på sjön som ligger vid sågverket att utforska området. De gör en upptäckt som resulterar i att deras avstickare blir betydligt farligare än vad de väntat sig.

En spännande bok om sommarlov, den första kärleken, kompisar och mysterier. Ett sommarkollo kanske inte alls bara består av lata dagar, solsken och sommaraktiviteter.

Varning för spöken av Daniel Edfeldt

Varning för spöken

Författare: Daniel Edfeldt

Bild: Nora Surojegin

Ålder: 6 - 9 år


Siri har höstlov och hon har tråkigt. När boken börjar är hon med sina föräldrar på loppis. Precis när hennes pappa lyfter upp de gamla tidningarna som han hittat och ska betala för, singlar ett tomt papper ner på golvet framför Siris fötter. Hon tar upp det och då är det som en osynlig penna skriver och Siri läser:

 

Hjälpreda sökes!

Jag söker en modig och kvicktänkt hjälpreda

(utan större löneanspråk) för kusliga och

nervkittlande uppdrag.

Hälsningar

Kaspar Blom, paranormal konsult och spökexpert

 

Siri är inte supermodig men hon är ganska listig och nyfiken så hon bestämmer sig för att söka jobbet. När hon knackar på hos Kaspar Blom blir hon intervjuad och han låter henne genomföra ett kusligt test för att bevisa att hon klarar av jobbet som hjälpreda. Så ringer telefonen och Kaspar och Siri får sitt första uppdrag. Ett spöke har skrämt i väg alla gäster från hotell Strandvillan. Enligt Kaspar är det ett rutinuppdrag, men med spöken kan man aldrig veta ...

Skuggmyra 2 - Brottsplats: Kollo

Epa på annons av Martina Ericson

Epa på annons

Författare: Martina Ericson

Ålder:  12 - 17 år


Joel har alltid velat ha en epa. Han pluggar för körkortet varje dag. Nu har han hittat en perfekt epa. Den har rätt färg, är i bra skick och priset är bra. Men när Joel och mamma kommer för att hämta den blir det problem. Några andra killar är redan där och vill betala mer.
Epa på annons är en bok om kärleken till motorer. Joel är lätt att känna igen, både om man delar hans bilintresse eller känner någon som gör det. En perfekt bok för den som tänker på bilar dygnet runt, som Joel.
Boken skriven av Martina EricsonHon bor på landet, och hennes stora intresse är just djur och natur. Som gymnasielärare är hon väl medveten om vad en epa kan betyda och hur det lockar med friheten att få köra.

Känner så väl igen det här från trakterna där jag bor och där jag har jobbat. Ungdomarna som gör allt för att för att få till den snyggaste EPA:an och som sliter för att få ihop pengar till en egen. Gillar att den skildrar ungdomar som har ett intresse annat än sport. Gillar också att den faktiskt tar upp lite av de fällor man kan falla i som ung och har en dröm man vill uppfylla. Inte alltid lätt att som ung känna till sina rättigheter och ha modet att stå upp för dem.

Trolltider

Oktober

Förgiftningen av Mari Bister

Författare: Mari Bister

Ålder: både 6 - 9 år och 9 - 12 år


Boken utspelar sig på en plats som heter Ekeby. Där bor Lisa och Axel som är syskon och bokens huvudpersoner. De är riktiga djurvänner och när flera djur plötsligt blir sjuka undrar de vad det beror på. Det konstiga är att djuren mår dåligt på samma sätt, de blir helt vingliga och så kräks de. Kan det vara så att de ätit något dåligt? Är det någon som vill skada djuren? När Lisa och Axel hittar en död igelkott börjar de på allvar misstänka att det är någon som vill djuren illa.Det här är en spännande bok för riktiga djurvänner som gillar mysterier. Den är sorglig på vissa ställen och riktigt spännande. Det händer mycket kring Lisa och Axel, kanske blir det mer läskigt än de räknat med.

I rosens mitt av Martin Widmark

Författare: Martin Widmark

Bild: Ola Skogäng

Ålder: 9 - 12 år


I Rosens mitt av Martin Widmark, illustrerad av Ola Skogäng. Det är tidigt 1900-tal, runt första världskrigets slut, och julen närmar sig. Det borde vara en tid för glädje och framtidstro, men i ett av stadens stenhus bor tolvårige Stefan ensam med sin pappa Erik sedan mamman begått självmord. Ingen förstår varför, hon hade ju verkat må så bra och hade sett fram emot deras resa till London som de skulle göra nu när freden kommit. Ingen av dem ser fram emot julen, den första sedan mamma dog. Båda tar sig dock igenom julafton och bland paketen hittar Stefan ett paket som innehåller ett förstoringsglas och han letar efter saker att kika på. Då hittar han ett brev från sin bortgångna mamma till pappa Erik med en vackert målad ros på och längst in ibland rosens kronblad hittar han ett dolt meddelande skrivet kort innan mammans död. Meddelandet antyder att någon velat henne illa och leder Stefan ut på en jakt efter fler ledtrådar i ett vinterfruset Stockholm, i jakten på svar på vad som egentligen hände mamman. Snart märker Stefan att han är förföljd och allt eftersom jakten pågår för han allt fler pusselbitar som läggs på plats och bilden av vad som verkligen hänt klarnar. Med mod, list och slutledningsförmåga kämpar Stefan mot klockan för att lösa gåtan och ge sin mor upprättelse. Och det gäller att tänka smart och snabbt, samt använda allt han känner till om sin mamma, för minsta misstag kan vara det sista Stefan gör.


En fantastiskt spännande bok som nästan påminner om Da Vinci-koden, fast för barn. Jag glömde faktiskt bort att det var en barnbok, så bra skriven och spännande var den. En riktig nagelbitare bitvis. Måste också bara nämna de fantastiskt vackra illustrationerna i boken, några av de bästa jag sett på mycket länge. Gillar också upplägget med att blanda löpande text med pratbubblor och illustrerade brev. Fantasktiskt vackra bilder, av Ola Skogäng, från ett Stockholm kring slutet av första världskriget. Boken var dessutom jullovsföljetång i Sveriges radio 2013.

Liv och Smilla - vägen hem av Maria Redström Norrman

Liv och Smilla - vägen hem

Författare: Maria Redström Norrman

Bild: Joen Söderholm

Ålder: 6 - 9 år


Liv och Wilma är bästisar, hänger alltid ihop och gör allt tillsammans. En dag på vägen hem från skolan så händer något ovanligt. Liv får en stark känsla av att hon bara måste gå över stora vägen, trots att hon vet att hon inte får göra det för sina föräldrar eftersom vägen är farlig. Men hon kan inte motstå sin inre röst som säger henne att hon måste gå över till en stor Rhododendronbuske på andra sidan. Hon övertalar Wilma att följa med och så kryper de in i busken som är så stor och tät att den nästan liknar en grotta eller koja, precis som en likadan buske som finns hemma hos Livs mormor. Liv och Wilma brukar leka där när de är hemma hos Livs mormor på besök.


Väl inne i busken sätter de sig tillrätta och tar upp mobilerna för att titta på videoklipp en stund och då får Liv höra ett ynkligt litet pipande ljud. Hon börjar leta bland grenarna och stammarna och hittar en pytteliten svart kattunge som krupit så långt in den kan och försöker gömma sig. Hon lockar på kattungen, men den vill inte komma fram. Till sist måste de båda vännerna gå hem, men Liv kan inte släppa tanken på kattungen. Nästa dag tar hon med sig en låda som hon har fyllt med mjuka handdukar, lite vatten och mat till ungen, men då syns den inte till och kommer inte fram hur mycket hon än lockar. Hon återvänder under flera dagar men ungen är försvunnen. Riktigt orolig blir hon när hennes mamma berättar att ett oväder är på väg in det ska blåsa hårt och regna mycket. Liv säger att hon ska över till Wilma, men smiter i stället i väg till kattungen. När hon inte kommer tillbaka inom den tid hon lovat letar hennes pappa efter henne och tar med henne hem. Vädret blir allt sämre och Liv allt oroligare. Till sist ber hon sin storebror Oliver om hjälp, och han går motvilligt med på att hjälpa henne leta. Men kommer de att hinna fram i tid och kommer de att hitta den lilla kattungen.


En spännande och gripande berättelse om hur ett litet djur kan påverka en människa och hur mycket omtanke kan göra.

I rosens mitt

Förgiftningen

September

Azadah av Jacques Goldstyn

Författare: Jacques Goldstyn

Översättare: Helena Stedman

Bild: Jacques Goldstyn

Ålder: 6 - 9 år


En gripande bok om att behöva lämna någon i kriget men lämna hopp som kan ta de som är kvar vidare. Med talande bilder och få ord målar författaren upp en gripande bild av en verklighet. Hopplöshet och hopp möts öga mot öga. En nyttig bild att konfronteras med och prata om.

Zombierella - en askungesaga av Joseph Coeho

Författare: Joseph Coelho

Översättare: Helena Olsson

Bild: Freya Hartas

Ålder: 9 - 12 år


Boken börjar med ett avsnitt där Bibliotekarien berättar om den avdelning med böcker som han hittat längst in i biblioteket, det var fullt av gamla, olästa och oälskade böcker. Böckerna hade blivit mögliga och luktade illa, de hade helt enkelt blivit dåliga. Han hittade gamla sagor som blivit förvandlade. Törnrosa hade blivit Monsterrosa, Jack och bönstjälken hade blivit Jack och den köttätande bönstjälken och så hittade han Askungen som blivit Zombierella!

 

Precis som i den vanliga askungesagan får Ella slita hårt med alla möjliga sysslor medan hennes styvsystrar tjatar på henne hela dagarna. Hennes elaka styvmor kallar henne Askungen eftersom hon har ett halsband med en berlock som innehåller hennes riktiga mammas aska. Plötsligt tar handlingen en oväntad vändning, Ella trillar ner för trappan, bryter nacken och dör. Hon blir Zombierella och möter snart den odöda prinsen som är på jakt efter en tjej att gifta sig med.

 

Det här en mycket annorlunda askungesaga som är full av fantastiska bilder och berättelsen är både rolig och hemsk.

Resan till Pandoria av Carbone

Resan till Pandoria

Författare: Carbone

Översättare: Carin Bartosch Edström

Bild: Gijé

Ålder: 6 - 9 år


När Linnea fyller åtta år får hon en speldosa i form av en glaskula av sin pappa. Den har tillhört Linneas mamma som nu är försvunnen. Linnea är ledsen men blir ändå glad och sitter och lyssnar på den underbara melodin från speldosan. Plötsligt ser hon något som rör sig inuti kulan, det ser ut som en liten människa. Den lilla människan ser ut som om hon vill något och till slut skriver hon med en pinne på marken inne i kulan: Hjälp! Linnea är fundersam och lutar sig närmre och kan då höra den lilla människans röst och hon säger: Skynda dig! Min mamma är sjuk! Du måste hjälpa mig! Men hur ska Linnea kunna göra det? Hon anar verkligen inte vilken magisk värld som kommer att öppna sig för henne. Hon vet inget om vilka fantastiska äventyr hon kommer att uppleva och vilka nya vänner hon kommer att träffa. Glaskulans värld handlar inte bara om vänner och fiender i en magisk värld utan också om sökandet efter Linneas mamma.

Zobierella - en askungesaga

Azadah

Augusti

Fäärgerna och jag av Michaela Dias-Hayes

Författare: Michaela Dias-Hayes

Bild: Michaela Dias-Hayes

Översättare: Matilda Olsson

Ålder: 3 - 6 år


En härlig bok om en flicka som gillar att måla och hur hon blandar färger för att få fram nya.

Boken är perfekt för nybörjarläsaren eller för barnet som gillar att måla. Det finns mycket att lära sig och mycket inspiration.

Amanda och Ila: från och med nu av Katja Timgren

Författare: Katja Timgren

Ålder: 9 - 12 år


Serienamn/delar: Amanda och Ila
Del 1. Från och med nu
Del 2. Vad som än händer

När Amanda 13 år får hästen Ila förändras allt. Det som såg ut att bli den sorgligaste sommaren någonsin, utan bästisen Linnea blir istället en händelserik och omtumlande tid då hon får en alldeles egen häst. I stallet lär hon känna den 16-åriga tjejen Kaja och hennes häst Tuvan. Hon känner igen Kaja från skolbussen - en ganska tuff tjej som hon varit lite rädd för, men i stallet får hon se en helt ny sida av den annars så tuffa och hårda Kaja. Ju längre sommaren går ju närmare vänner blir de och de hjälps åt med hästarna och deras träning. Kaja som haft egen häst längre än Amanda ger henne många goda råd och hjälper henne att träna den ganska unga och livliga Ila. Men långsamt förstår också Amanda att allt inte är som det ska i Kajas liv. Att den annars så tuffa och hårda Kaja är rädd för något. Så rädd att hon en dag övertalar Amanda att hon och Ila ska följa med henne och Tuvan när de rymmer långt in i skogen för att undkomma det eller de som är ute efter henne.

Det här är inte en vanlig hästbok, det är en spännande berättelse om stora, svåra frågor som kan påverka livet. Den handlar om häst och vänskap, sorg och längtan, glädje. Den handlar också om den inverkan ett älskat djur kan ha på människors liv. Jag tycker det uttrycks ganska bra i bokens inledningsrader. "Om det inte var för Ila hade inget av allt det hemska den här sommaren hänt, inget av allt det fina. Jag skulle inte ha kommit till stallet här i byn. Jag skulle aldrig ha lärt känna Kaja."

Nöjesfält - skräck, sockervadd och svindlande snurrar av Andrea Brandin

Nöjesfält – skräck, sockervadd och svindlande snurrar

Författare: Kerstin Sjödén

Bild: Andrea Brandin

Ålder: 6 - 9 år


Det här är boken för dig som älskar nöjesfält. Här kan du läsa om historierna bakom några av landets mest hisnande berg- och dalbanor. Vilken är världens längsta berg-och dalbana och varför ramlar inte vagnarna ur loopen? Här får du veta hur det går till när ett nöjesfält bygger ett riktigt läskigt skräckhus och vilka typer som trivs bäst och skräms värst i skräckhusen. Visste du att det faktiskt var en tandläkare som uppfann sockervaddsmaskinen och att det sålts sockervadd sedan i början av 1900-talet i USA? Visste du att på Liseberg lämnar barn och deras föräldrar in 10 kilo nappar, varje vecka! Som kaninbebisarna får  sedan.

Nöjesfält skräck, sockervadd och svindlande snurrar är en faktabok för dig som längtar efter pirr i magen. Här samsas historia, intervjuer, roliga fakta, fysik på nöjesfält och jakten på nya rekord. I boken försöker de förklara allt det som får nöjesfältet att snurra. Det är helt enkelt en bok fullproppad med fakta om olika nöjesfält, sagovärldar och attraktioner som du kanske kommer att besöka i sommar. 

Amanda och Ila: Från och med nu

Fula tjejer - del 1 av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Fula tjejer - del 1

Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Bild: Stina Wirsén

Ålder: 12 - 15 år


Serienamn/delar: Fula tjejer
Del 1. Fula tjejer
Del 2. Jobbiga tjejer
Del 3. Svaga tjejerPå en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där. På skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot och de tänker göra det tillsammans

Jag gillade den här boken därför att den visade att man kan ändra på saker genom att gå samman och göra motstånd när någon ger sig på någon annan. En annan sak jag gillade med den här boken är att den inte som i så många andra skildringar av högstadietjejer är full av intrigerande tjejer, vem som är populär eller inte, utan att författaren låtit tjejerna i boken komma från alla lager och att hon låtit dem förstå att om man ska ändra på något så behöver man flera olika kunskaper och talanger. Att tillsammans är man stark.

Färgerna och jag

Juli

Kom ner, Sotis! av Janina Katevik & Sarah Utas

Författare: Janina Katevik & Sarah Utas

Bild: Matilda Salmén

Ålder: 3 - 6 år


Familjens katt har försvunnit. Alla letar. Kommer de att hitta den busiga katten?

En kort berättelse med hög igenkänningsfaktor och bilder som kompletterar.

 

Boken ingår i en serie för de yngsta  "Livat på Lingonvägen" Böckerna är lättlästa med en upptrappning i fyra nivåer. "Kom ner, Sotis!" är den mest lättlästa nivå med LIX=4

Före och efter Klea av Jesper Danielsson

Författare: Jesper Danielsson

Bild: Eric Deschamps

Ålder: 9 - 12 år


Jonte, Axel och Jimi har lyckats övertyga föräldrarna om att de kan klara sig själva under sommarlovet och slippa gå till fritidsklubben. Man kommer överens om ett lunchschema, killarnas familjer ska turas om att ordna lunch till grabbarna. Killarna lovar att se till att hålla de ordningsregler som föräldrarna satt upp för att de ska få vara själva på dagarna. Så vad kan gå fel? Sommarlovet ser ut att bli perfekt. Men det ändrar sig snart. Redan första dagen ser de rök komma ur skorstenen på granntomten. Det är väl egentligen inget konstigt med det om det inte vore för att huset stått öde så länge de kan minnas. Ingen bor där, så vem är det som eldar? Innan Jonte hinner blinka slinker Axel in genom häcken, trots att en av ordningsreglerna var att granntomten var förbjudet område. Då tycker Jonte och Jimi att de inte har något val, de måste följa efter Axel. Med alla sinnen på helspänn, genom den igenvuxna trädgården som är som en djungel tar de sig fram till det öde huset. Plötsligt, under en sekund får Jonte syn på någon i fönstret på övervåninggen, de andra killarna tror honom inte men han är säker på att han såg någon. Det ska visa sig vara Klea, en alldeles vanlig tjej från framtiden. Klea berättar en historia för de tre killarna som är lika osannolik som skrämmande.

Strömånge del 1: Kraften vaknar av David Renklint

Strömånge del 1: Kraften vaknar

Författare: David Renklint

Ålder: 12 - 15 år


Del 1. Kraften vaknar
Del 2. Vittring
Del 3. Stulet blod


Sindra blir familjehemsplacerad i den lilla orten Strömånge. Hon har svårt att finna sig till rätta i sin nya skola. Eleverna vet att hon har ett våldsamt förflutet, och många är rädda för henne.

En eftermiddag drar ett oväder in över Strömånge. Marken skakar, stormen river i träden och Strömångesjön svämmar över. Dagen efter känner sig Sindra annorlunda. En stark kraft susar i kroppen. Samtidigt förstår hon att det var något märkligt med ovädret. Strömånge har drabbats av massa olyckor, bränder och till och med dödsfall under natten. Dessutom har Moa i hennes parallellklass försvunnit. Moa som Sindra pratade med dagen innan ovädret och som kände på sig att något var på väg att hända. Vad är det som har hänt Moa? Vad är det för krafter som väckts i Sindra? Och varför blir hon förföljd av Wille, den taniga killen i hennes klass?

Kraften vaknar är första delen i Strömånge-serien, en berättelse i högt tempo där strider, mysterier och spänning blandas med tonårsvardag.

Före och efter Klea

Molnväverskan av Katarzyna Jackowska-enemuo

Molnväverskan

Författare: Katarzyna Jackowska-Enemuo

Bild: Marianna Sztyma

Översättare: Ella Fronczk

Ålder: 3 - 6 år


Vid världens ände eller ännu längre bort står Solens palats. I palatset, tillsammans med Solen, bor tre systrar. De är ljusets tre väsen. Av solens strålar spinner dessa tre ljusväsen människors ödestrådar - min, din och alla andras. Morgonljuset spinner själva tråden, Sydljuset ser till att tråden inte trasslar till sig. Nordjuset klipper av tråden precis när den ska klippas av. Alla tre ljusväsen kommer till varje barn som föds. De spinner omtänksamt barnets ödestråd och lämnar därefter en gåva.

Så börjar berättelsen om syskonens magiska äventyr. Det är en berättelse om kärlek, mod, närhet och tilltro till varandra och omvärlden. En berättelse om att hitta egna, bra sätt att klara av det som är svårt. Monlväverskan är en saga om handlar om möten med det oundvikliga - sjukdom och död. Men sagan skapar också möjlighet för samtal mellan vuxna och barn om alla de känslor som kan uppstå när det oundvikliga inträffar.

En underbart vacker saga med lika vackra teckningar om de svåraste känslorna.

Kom ner, Sotis!

Juni

Stormseglarna - Rädda sköldpaddorna! av Jem Marlin

Författare: Jem Marlin

Bild: Izzy Burton

Översättare: Sofia Lindelöf

Ålder: 6 - 9 år


Allt är som vanligt i Starry Bay…ända tills Sofia och Max upptäcker en övergiven segelbåt långt inne i skogen.Det visar sig att båten är magisk och Max och Sofia kommer att få resa till olika delar av världen i de kommande böckerna och hjälpa andra barn med spännande uppdrag att rädda olika djur. När de går ombord i den här första bokenhamnar de innan de vet ordet av på Hawaii. Där träffar de Laila och tillsammans upptäcker de ägg från den utrotningshotade havssköldpaddan. Äggen är redo att kläckas, men de är i fara. Max, Sofia och Laila måste försöka rädda dem, men hur ska de göra. Det här är första delen i serien Stormseglarna som handlar om djur, natur och äventyr. I slutet på boken finns ett uppslag med Stormsegels loggbok, ett med fakta om havssköldpaddor och ett annat med tips på hur vi kan hjälpa till att rädda havssköldpaddorna.

Drakstorm - Tomas och Järnmantel av Alastair Chisholm

Drakstorm - Tomas och Järnmantel

Författare: Alastair Chisholm

Översättare: Carina Gabrielsson Edling

Bild: Eric Deschamps

Ålder: 6 - 9 år


För länge länge sedan i landet Drakonis levde drakar och människor sida vid sida som vänner och vakade över landet. Tillsammans var de kloka och starka och skapade den stora staden Riven tillsammans. Men sedan kom Drakstormen och drakarna drog sig undan från människornas värld. Kvar fanns bara myter och legender. Nu förtiden finns det inte längre några drakar kvar i Drakonis. Det var i alla fall vad alla trodde.

Elvaårige Tomas, sonen till en smeden Felipe har alltid hört att drakar är utdöda och bara finns i sagor och myter. Tomas pappa är en duktig smed och Tomas brukar hjälpa honom i smedjan. Han tycker om att se när pappan smider de vackra Draksvärden som är så starka att de kan skära genom drakskinn. Draksvärden har kungen beställt, men ingen vet vad han ska ha dem till, det finns ju inga drakar kvar i Drakonis.

En dag när han som vanligt hjälper sin pappa i smedjan med en beställning av svärd börjar det hända mystiska saker. Först ser han ett ansikte i smältugnens lågor. En mörk och skimrande skugga. Men inget mänskligt ansikte utan ett långt och benigt ansikte med en kam högst upp på huvudet och ögon som ringar av eld och ett gap fyllt av grymma vassa tänder. Sedan hör han varelsen med en väsande röst kalla honom vid namn. Tomassssss väser den innan den försvinner. Nästa dag dyker varelsen upp i smältugnen igen, ropar på Tomas igen och säger åt honom att vara redo och att "Han är här". Något konstigt händer också när han tar i Draksvärden, de känns nästan levande och mönstren på dem dansar och han får en stark känsla av obehag när han tar i dem.

Dagen efter att kungens kapten hämtat Draksvärden dyker en man, Malik, ur kaptenens följe upp hos Tomas. Han säger sig ha ett erbjudande, ett erbjudande som gäller Tomas. Malik är konungens bokhållare och han erbjuder Tomas en plats som bokhållarlärling hos honom, han kan prova en månad och om han inte tycker om det kan han återvända hem. Tomas och hans familj som inte har mycket pengar, allt har blivit så dyrt, diskuterar saken och väljer att anta erbjudandet. När Tomas lämnar hemmet visar det sig att Malik känner till händelsen med varelsen i smältugnen och han säger att de har letat efter honom.

Så när en mystisk främling tar honom till en hemlig stad där drakar fortfarande finns tror han inte att det är sant. Men Tomas får snart veta att han är utvald, han har en speciell förmåga och ett speciellt band med en alldeles egen drake. Järnmantel. Tomas och Järnmantel måste lära sig att lita på varandra men det är lättare sagt än gjort. De hamnar i en livsfarlig situation och nu är det upp till bevis - ska de tillsammans lyckas rädda Tomas familj och hem från en rasande eldsvåda?

Dörren av Emma Andersson

Dörren

Författare: Emma Andersson

Ålder: 9 - 12 år


En dag står den bara där. Dörren. Det var nog ingen som lade märke till den först, det var ju trots allt bara en dörr. En flicka öppnar Dörren och försvinner. När andra personer försöker öppna den går det inte. Men flickan kommer inte tillbaka och plötsligt är alla intresserade och det pratas om Dörren på TV. Rymdforskare tror att Dörren är utomjordisk och övernaturlig. Präster tror att det är Gud som vill visa mänskligheten något. Litteraturvetaren säger: tror ni inte att jag känner igen en magisk portal när jag ser en? Ruth som är tio år och bokens huvudperson är nästan säker på att Dörren är magisk. Men så försvinner Dörren utan att någon förstår varken hur den kom dit eller vart den har tagit vägen.

Ruths storasyster är allvarligt sjuk och Ruth och hennes mamma får bo i ett hus för familjer med sjuka barn för att ha nära till sjukhuset. Ruth vill rädda sin syster till varje pris. I huset bor också Leo, Ruth och han blir vänner och tillsammans bestämmer de sig för att försöka leta reda på Dörren och sedan hämta magin som de är övertygade om finns där på andra sidan.


Dörren är en berättelse om vänskap, familj och viljan att göra allt för den du älskar. Det är en varm och lite sorglig berättelse som väcker känslor men också hopp om framtiden.

Stormseglarna - Rädda sköldpaddorna!

Maj

Författare: Emma Helbrough

Bild: Maggie Silver och Uwe Mayer

Ålder: 6 - 9 år


Serien "Lätta fakta" är en uderbar serie för vetgiriga barn. De väcker intresse och lockar till läsning. Det finns massor att lära sig på ett enkelt sätt. Och nu med sommaren runt hönet passar det utmärkt med en bok som kan locka till både läsning och trädgårdsarbete. Varför inte köpa den boken och en påse blomfrön till någon som går på lågstadiet eller snart ska börja skolan.


Jakten på TUTANKHAMON

Författare: Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer

Bild: Reine Rosenberg

Ålder: 9 - 12 år


Berättelsen om det gamla Egypten och pojken som blev farao redan som åttaåring är lika spännande som en deckare. Alla andra utom arkeologen Howard Carter tror att alla gravar i Konungarnas dal är plundrade sedan länge, att det bara finns ökensand, hetta och sten kvar. Men han är säker på att det finns en speciell grav som inte har hittats. Det är graven där den unge välkände faraonen Tutankhamon är begravd. Kan det vara sant att en förbannelse drabbar den som öppnar graven och stör Tutankhamons eviga vila? Tutankhamon blev faraon när han endast var 8 år gammal. Howard Carter letar efter graven i många år. Han bryr sig inte om något annat i livet än att hitta den, han blir helt besatt. I graven ska också finnas makalösa skatter. I boken handlar det också om mumier och egyptiska gudar.

 

Förra året var det alltså 100 år sedan Howard Carter hittade Tutankhamons grav i Konungarnas dal i Egypten.

FRÖ till BLOMMA

April

Författare: Nina Wahlund

Bild: Sanny Thor

Ålder: 3 - 6 år


Lolle är en kille som älskar rosa och drömmer om en rosa kjol. Det verkar inte vara den lättaste önskningen att få uppfylld. På ett mysigt sätt tar Nina Wahlund oss med hjälp av rim igenom en killes känslor. En liten kille som önskar att få lov att vara så som han känner och få lov att ha det han gillar. En härlig berättelse som ger ett ansikte åt att vara sig själv men inte som många förväntar sig.


Skatten på Eneskär - ett sommarlovsäventyr i Varberg

Författare: Sven Ingvar

Ålder: 9 - 12 år


Fyra barn från Stockholm, Björn Hallin (14 år), Liselotte Hallin (12 år lillasyster till Björn), Tore "Kubben" Strandvall (13 år) och Barbro Strandvall (11 år, Kubbens lillasyster) tillbringar sitt sommarlov i sommarparadiset Varberg, som grannar i famijernas sommarstugor på Getteröns femte vik. Det börjar med lata sommardagar, med bad och fiske,  men strax händer det oväntade saker. När de är ute med ekan vid ön Eneskär, nordväst om Getterön, för att fiska efter torsk får de ett plåtskrin på kroken. Plåtskrinet innehåller bland annat ett brev från en sjöman på ett danskt fartyg som berättar om en mystisk passagerare, med en portfölj som innehåller en skatt. Barnen misstänker att sjömannens båt sjunkit och att brevet därför aldrig nått den faster brevet var adresserat till och beslutar sig för att söka efter båten. De tar hjälp av en gammal fiskare på Getterön som vet allt om vattnen runt Varberg och var det kan finnas sjunkna vrak och får en ledtråd som leder ut till Eneskär och nu startar en spännande jakt på fartyget och skatten. Men de upptäcker snart att de inte är ensamma om att leta och snart blir sommaräventyret en katt- och råttalek som leder dem in i de mörka skräckinjagande gångarna innanför Varbergs fästning murar.


Med bytet hårt tryckt mot bröstet trevade han sig tillbaka genom dörren till kajutan. Nu fort upp till ljuset och luften! Framför allt till luften. Han sneglade uppåt och såg den svarttjärade båtbottnen ovanför sig. Livlinan och luftslangen hängde rakt ner genom det gulgröna vattnet, och ytan speglade sig osm en skiva av silver. Det fräste för varje gång luften, i korta stötar, pressades in i hjälmen. Han ryckte två gånger i livlinan. Flickorna halade och drog uppe i båten. Björn svävade uppåt, fick tag i båtkanten med ena handen och kastade ombord den mystiska väskan.


Lolle och den rosa kjolen

Mars

Författare: Stina Wirsén

Ålder: 0 - 3 år


Vem blöder är en perfekt bok att läsa med olika röster. Det är många känslor som presenteras i boken. Det är viljan att passa in och hur det känns att vara utanför. Lagandan och medkänslan. På ett fantastiskt sätt blandas komiska situationer med vardagsallvar. Detta gör att det blir lätt att ta till sig hur andra kan känna och vad man kan göra själv. Det är en bok som barn gärna kommer tillbaka till ända upp till 8-9 års ålder. Den härliga boken har många fler teman som Vemdjuren presenterar i andra böcker.

Giftpilen

Författare: Peter Lindström

Ålder: 9 - 12 år


Huvudpersonerna i den här boken är Sigge och Harry som är syskon och deras kompis Ester, tillsammans är de Södermalmsdeckarna De tre tigrarna. De älskar äventyr och mysterier och det var därför de startade deckarklubben. I den här boken har Sigges ny fina cykel, som han kallar Giftpilen, blivit stulen. I tidningen Södermalmsnytt läser de att flera andra personer också blivit av med sina cyklar. I tidningen står det också om andra stölder där tjuvarna tagit mobiltelefoner, datorer och andra värdesaker. Så Ester, Harry och Sigge tänker att det kan vara samma tjuvar. De ger sig ut på spaning och får snart syn på den vita lastbilen som setts i gränderna. Jakten leder dem till Slakthusområdet och bland rivningshus och byggnadsställningar blir det farligt på riktigt! Superspännande!
Det finns två böcker till om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna som är lika spännande, Diamantkungen och Guldkorset.

Vingar: Stridspilot

Författare: Tom Palmer

Ålder: 9 - 12 år


Jatinder tar aldrig några risker, vare sig på eller vid sidan av fotbollsplanen. Han tör sitt bästa för att få allt att klaffa framför mål, men i sista stund misslyckas han alltid. Det är meningen att fotbollsskolan under några veckor på sommarlovet ska ändra på det.Men brevid skolan ligger ett gammalt flygfält som verkar vibrera av mystik … och när Jatinder läser en bok om kastas han in i ett äventyr som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med.

En spännande historia om en fotbollskille som spenderar några veckor på ett fotbollsläger. Men han tvivlar på sig själv och det går inte så bra om han tänkt sig. Alla på lägret får inte plats i fotbollsklubbens lägerhus, så Jatinder och två andra kompisar (Greg och Rachel) bor hos ett äldre par, Steve och Esther i ett gammalt hus som ligger på andra sidan det gamla flygfältet. Steve lånar ut en bok om flygaresset under första världskriget Hardit Sing Malik. Efter en riktigt usel dag på fotbollsplanen får Jatinder syn på en man i skogen, en man i konstiga kläder och med en turban på huvudet, men plötsligt försvinner han. Senare tycker sig Jatinder se samma man i fönstret till sitt rum. Men när han kommer dit, finns det ingen där. Senare på natten vaknar Jatinder och då står mannen i rummet igen, men han säger inget, och helt plötsligt befinner sig Jatinder vid spakarna på ett flygplan från första världskriget och blir beskjuten av tyska flygplan. Drömmer hann eller har han blivit tokig. Det blir början på ett äventyr och en kamp som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med.

En rolig detalj är att det flygarässet Hardit Sing Malik faktiskt har funnits i verkligheten. Malik drömde om att bli pilot mer än något annat, men han var från Indien och var sikh och fick först inte flyga eftersom han inte var vit. Det kungliga flygvapnet i Storbritannien ville inte ha mörkhyade personer i sina plan (trots att Indien då hörde till Storbritannien), de hade gammalmodiga fördomsfulla åsikter och påstod att bara vita människor kunde bli bra piloter. Naturligtvis hade de fel. Malik utmanade fördomarna och blev den förste sikhiske pilot som flög stridsflygplan, han blev dock nedskjuten, men överlevde med två kulsprutekulor kvar i benet resten av sitt liv och blev hjälteförklarad. Han skrev senare en bok om sina äventyr. Författaren Tom Palmer har även hämtat inspiration från andra verkliga berättelser från böcker av stridspiloter under första världskriget, vilket han berättar om i slutkapitlet. En jättespännande och äventyrlig bok som förenar fotboll och historia och som kan ses som en modern version av den klassiska Biggles.

Vem blöder?

Februari

Författare: Anna-Clara Tidholm

Ålder: 0 - 3 år


En tidlös klassiker som är älskad av de allra minsta.

En barnbok med mycket färg samt kort och enkel text. Barnen älskar att knacka på varje dörr för att se vad som döljer sig på andra sidan - även om de mycket väl kan det utantill. Det är lite det som är meningen med den boken. Det är ett samspel i bokläsandet. Det är både spänning och trygghet i repetitionen. Och det viktigaste av allt är att ni gör det tillsammans.

Gamers: Level 1: Dubbelspel

Författare: Andreas Palmaer och Jonas Källberg

Ålder: 9 - 12 år


Vad gör man om man har en fotbollsälskande familj med ett före detta proffs och fotbollststjärna till pappa (Tom Silver) som vill att du ska gå i hans fotspår, en före detta framgångsrik simmerska, numera entusiastisk gympalärare (Tanja Silver av eleverna kallad "Tanja Tortyr) och lillasyster (Märta Silver) som är bra både i fotboll, simning. Spelar fotboll flera gånger i veckan men lider av bollrädsla och är livrädd för att bli träffad av bollen.

Det här är frågan Lionel Silver brottas med. Han spelar fotboll och har pappa fotbollsproffset som tränare, men är livrädd varje gång bollen är på väg i hans riktning, särskilt om han förväntas nicka. Det är inte det att han inte gillar fotboll, han älskar fotboll när han kan sitta hemma framför tv-spelet och spela Golden Goal, som är världens bästa fotbollspel. Problemet är bara att både mamma Tanja och pappa Tom avskyr tv- och datorspel och tycker man ska vara ute och syssla med "riktig" sport. Särskilt mamma är noga med skärmtiden som är begränsad till en timma om dagen. Om Lionel är dålig i verklig fotboll är han desto bättre Golden Goal-versionen. Där är han tvärtemot bra to m grym.

Så när Lionels fotbollslag har en viktig match, samtidigt som det är en Golden Goal-turnering i staden, måste Lionel välja och komma på en lösning. Insatserna och riskerna är skyhöga, för att om hans föräldrar kommer på honom kommer han aldrig att få spela ens en sekund Golden Goal igen. Så hur ska han göra och vad är viktigast - E-sport (Golden Goal) eller vanlig fotboll.

Boken är skriven av är skriven av Andreas Palmaer (som tidigare skrivit fotbollsserien ”Fans” tillsammans med Arne Norlin) och är en lättläst bok full av humor, skriven för barn i åldrarna 9-12 år, och handlar om kärleken till fotboll och E-sport, men också om vänskap och inte känna att man passar in i sin egen familj. Den handlar också om att ha sk idrottsföräldrar som vill mer med idrotten än vad deras barn vill eller klarar. Men mest handlar den om spännande matcher både på fotbollsplanen och i spelvärlden. Bokens innehåll illustras av Jonas Källbergs färgrika bilder som inspirerats av spelvärldens sätt att illustrera världen.

En jättebra bok som jag tror många kan känna igen sig i, oavsett om det handlar om fotboll, någon annan sport, eller t o m något annat intresse som t ex musik, där man själv som barn kanske mest vill hålla på, på skoj, men inte på blodigt allvar utan egentligen brinner för något helt annat. Jag kan gissa att också en del vuxna kan få sig en tankeställare av den här boken när det gäller vilken press man sätter på barn och om man försöker verkliggöra sina egna drömmar genom dem.

Mystiskt och spännande i Sverige: bland grottor, vrak, ruiner, spöken och gömda skatter

Författare: Björn Höglund

Ålder: 9 - 12 år


Du behöver inte resa långt för att hitta mystiska platser, gömda skatter och glömda historier. I den här boken får du följa med på en resa i ett Sverige fyllt av gåtfulla och spänning platser. HR kan du läsa om saken och väsen, borgar och fästningar och gruvor och grottor. Ett av de första avsnitten verkar riktigt spännande, det handlar om funna och ofunna skatter och om hur man kan bli en skattletare. Det finns många nedgrävda och bortglömda skatter i Sverige, bland annat hittade två tioåringar en myntskatt som bestod av 700 mynt och silverringar i jordhögar. Här kan du också läsa om kvinnan som tappade bort sin vigselring och hittade den 11 år senare när hon drog upp en morot ur grönsakslandet. I varje avsnitt finns många berättelser, bilder och fakta. Sist men inte minst en sak jag tycker är viktigt i en faktabok, det finns både en innehållsförteckning och ett alfabetiskt register.

Knacka på!

Januari

Författare: Lars Klinting

Ålder: 3 - 6 år


Vad passar bättre att börja året med än med en fest?

Castor fyller år och det ska firas. Du får tydliga instruktioner på hur du kan baka en sockerkaka. De charmiga böckerna om Castor och Frippe går inte att motstå. Är du inte sugen på att baka? Då kan du odla, sy, måla eller snickra. Det finns alltså fler böcker att njuta av.

Rum 213

Författare: Ingelin Angerborn

Ålder: 9 - 12 år


Elvira har alltid velat åka på sommarkollo, men inte haft möjligheten. Nu har hon äntligen fått en plats. Men kanske borde hon ha blivit misstänksam eftersom hon trots att hon anmälde sig en vecka för sent, fick en plats. Väl där får hon dela rum 213, med två andra tjejer och till att börja med så är det en sommarlovsdröm med bad sol och söta killar. Men så börjar det hända mystiska saker. En konstig vit skugga som dyker upp Elvira på alla fotografier som hennes rumskompis Meja tar och det försvinner en massa saker för tjejerna på nätterna. Finns det en tjuv på kollot eller är det killarna på lägret som busar? Snart börjar det gå rykten om att det spökar i rum 213. Det sägs att de som bott i rummet har sett en vitklädd flicka med långt rött hår irra runt på nätterna. Men spöken finns ju inte eller…

Castor bakar

Tips under året 2022

December

Oktober

De stulna barnen

Författare: Jo Salmson


Boken är den första delen i fantasy-serien om Häxfolket. Sol växer upp i ett stort hus på landet. Trots att hon tillhör tjänstefolket är husets son Arel och hans studiekamrat Eno hennes bästa vänner. Så länge de kan minnas har de smitit undan från de vuxna för att få vara tillsammans. Snart ska Arel och Eno lämna villan för att fortsätta gå i skolan på annan plats. Och av en händelse förstår plötsligt Sol att den plats hon sett som sitt hem tillhör fienden. Som liten rövades hon bort och har hållits som gisslan, långt bort från sitt eget folk. Den kunskapen vänder upp och ned på allt. Vem är vän, och vem kan man lita på?


Boken är klassad som lättläst för ålder 6-9 år

Veckan före barnbidraget

Författare: Elin Johansson, Ellen Ekman


Ett fantastiskt sätt att belysa att livet inte är lika för alla, men det behöver inte vara tråkigt eller eländigt för det. Fantastiskt att ta upp ett ämne där barn får lov att känna igen sig och får lov att känna att livet kan vara roligt och värdefullt trots att föräldrarna inte har råd med allt det som många andra kanske har. Jag blir varm om hjärtat när jag läser den.

Alla barnen säger godnatt

Av: Måns Gahrton och Johan Unenge


Många skratt och mycket igenkännande för föräldern.

Fullt med spänning och fantasi.

En mysig godnattsaga även om det händer mycket.

Sen finns det ju fler "Alla barnen" böcker att se fram emot.

Rut & Knut & lilla Tjut

Författare: Carin Wirsén


Helt underbar bok med fart och humor.

Passar utmärkt till ungar med syskon, men funkar lika bra till vilken unge som helst.

Författare: Nils Andersson, Erik Svetoft


Om du som jag älskar sagor på rim får du verkligen ditt lystmäte i dessa två böcker. Underbara detaljrika bilder att förlora sig i och tungvrickande rim! Ett litet smakprov:
"Nu har renen rengjort hjorten
Nu har hjorten gjort ren renen
De har rengjort varandra och skött hygienen
Ny har hjorten gjort ren renen
Nu har renen rengjort hjorten
De har gjort ren varandra och avlägsnat lorten"

"Våra stadsdjur" och "Mina husdjur"

Legenden om Sally Jones 

Författare: Jakob Wegelius


Legenden om Sally Jones är en tecknad berättelse. Det är en berättelse om längtan, hopp och grymma svek. Historien börjar långt inne i den afrikanska regnskogen där tjuvjägare tar en gorillaunge till fånga. En turkisk elfenbenssmugglare köper ungen för att ge henne som förlovningspresent till sin fästmö. Han stoppar ner gorillaungen i en barnvagn och ger henne ett förfalskat pass. Hon får namnet Sally Jones och smugglas till Europa på ett ångfartyg. Tyvärr är inte fästmön så glad åt gorillaungen som biter henne. Men ödet vill något annat för Sally och hon hamnar så småningom ute på de stora världshaven och får vara med om många dramatiska äventyr i främmande städer. Legenden om Sally Jones är en riktig äventyrsbok!


Dödluvan och vargen

Författare: Wiley Blevins


"Jag gick i en skog när vargen mig tog. Min luva var röd och nu är jag död. Vem blir det sen?"

De flesta av oss har väl hört historien om Rödluvan och Vargen, här kommer den i en lite annorlunda version. En mysrysig version av den klassiska sagan om Rödluvan som blir uppäten av Vargen. Boken är en Hcf-bok för lågstadiet, men då den är lite läskig skulle jag nog säga att den passar bäst för 8-9 år. Gillar man den här så har författaren skrivit om flera av de klassiska sagorna till mysrysare för barn i en serie som kallas Lilla skräckbiblioteket.

Pettson får julbesök

Författare: Sven Nordqvist


"Pettson och katten Findus har haft brått med julstädningen. Den är nästa klar. Det är bara granen och julmaten som ska grejas. Just då händer det som inte får hända. Pettson halkar och gör sig illa i foten ..."

Ett spännande juläventyr med favoritfigurerna gubben Pettson och katten Findus. Njut av berättelsen men också av alla underbara bilder och små mysiga filurer som gömmer sig här och var.

November

Möt din nästa favoritbok här

tidigare år

Tips från

Nyheter & erbjudanden

Vill du ha de senaste erbjudandena och veta det senaste på Bokrymdens himmel? Anmäl dig till och få våra nyhetsbrev.