Tips

2023

Du tipsas varje månad av bibliotekarier och någon gästtipsare för att du ska få stor variation.

Möt din nästa favoritbok här

Mars

Författare: Stina Wirsén

Ålder: 0 - 3 år


Vem blöder är en perfekt bok att läsa med olika röster. Det är många känslor som presenteras i boken. Det är viljan att passa in och hur det känns att vara utanför. Lagandan och medkänslan. På ett fantastiskt sätt blandas komiska situationer med vardagsallvar. Detta gör att det blir lätt att ta till sig hur andra kan känna och vad man kan göra själv. Det är en bok som barn gärna kommer tillbaka till ända upp till 8-9 års ålder. Den härliga boken har många fler teman som Vemdjuren presenterar i andra böcker.

Giftpilen

Författare: Peter Lindström

Ålder: 9 - 12


Huvudpersonerna i den här boken är Sigge och Harry som är syskon och deras kompis Ester, tillsammans är de Södermalmsdeckarna De tre tigrarna. De älskar äventyr och mysterier och det var därför de startade deckarklubben. I den här boken har Sigges ny fina cykel, som han kallar Giftpilen, blivit stulen. I tidningen Södermalmsnytt läser de att flera andra personer också blivit av med sina cyklar. I tidningen står det också om andra stölder där tjuvarna tagit mobiltelefoner, datorer och andra värdesaker. Så Ester, Harry och Sigge tänker att det kan vara samma tjuvar. De ger sig ut på spaning och får snart syn på den vita lastbilen som setts i gränderna. Jakten leder dem till Slakthusområdet och bland rivningshus och byggnadsställningar blir det farligt på riktigt! Superspännande!
Det finns två böcker till om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna som är lika spännande, Diamantkungen och Guldkorset.

Vingar: Stridspilot

Författare: Tom Palmer

Ålder: 9 - 12


Jatinder tar aldrig några risker, vare sig på eller vid sidan av fotbollsplanen. Han tör sitt bästa för att få allt att klaffa framför mål, men i sista stund misslyckas han alltid. Det är meningen att fotbollsskolan under några veckor på sommarlovet ska ändra på det.Men brevid skolan ligger ett gammalt flygfält som verkar vibrera av mystik … och när Jatinder läser en bok om kastas han in i ett äventyr som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med.

En spännande historia om en fotbollskille som spenderar några veckor på ett fotbollsläger. Men han tvivlar på sig själv och det går inte så bra om han tänkt sig. Alla på lägret får inte plats i fotbollsklubbens lägerhus, så Jatinder och två andra kompisar (Greg och Rachel) bor hos ett äldre par, Steve och Esther i ett gammalt hus som ligger på andra sidan det gamla flygfältet. Steve lånar ut en bok om flygaresset under första världskriget Hardit Sing Malik. Efter en riktigt usel dag på fotbollsplanen får Jatinder syn på en man i skogen, en man i konstiga kläder och med en turban på huvudet, men plötsligt försvinner han. Senare tycker sig Jatinder se samma man i fönstret till sitt rum. Men när han kommer dit, finns det ingen där. Senare på natten vaknar Jatinder och då står mannen i rummet igen, men han säger inget, och helt plötsligt befinner sig Jatinder vid spakarna på ett flygplan från första världskriget och blir beskjuten av tyska flygplan. Drömmer hann eller har han blivit tokig. Det blir början på ett äventyr och en kamp som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med.

En rolig detalj är att det flygarässet Hardit Sing Malik faktiskt har funnits i verkligheten. Malik drömde om att bli pilot mer än något annat, men han var från Indien och var sikh och fick först inte flyga eftersom han inte var vit. Det kungliga flygvapnet i Storbritannien ville inte ha mörkhyade personer i sina plan (trots att Indien då hörde till Storbritannien), de hade gammalmodiga fördomsfulla åsikter och påstod att bara vita människor kunde bli bra piloter. Naturligtvis hade de fel. Malik utmanade fördomarna och blev den förste sikhiske pilot som flög stridsflygplan, han blev dock nedskjuten, men överlevde med två kulsprutekulor kvar i benet resten av sitt liv och blev hjälteförklarad. Han skrev senare en bok om sina äventyr. Författaren Tom Palmer har även hämtat inspiration från andra verkliga berättelser från böcker av stridspiloter under första världskriget, vilket han berättar om i slutkapitlet. En jättespännande och äventyrlig bok som förenar fotboll och historia och som kan ses som en modern version av den klassiska Biggles.

Vem blöder?

Februari

Författare: Anna-Clara Tidholm

Ålder: 0 - 3 år


En tidlös klassiker som är älskad av de allra minsta.

En barnbok med mycket färg samt kort och enkel text. Barnen älskar att knacka på varje dörr för att se vad som döljer sig på andra sidan - även om de mycket väl kan det utantill. Det är lite det som är meningen med den boken. Det är ett samspel i bokläsandet. Det är både spänning och trygghet i repetitionen. Och det viktigaste av allt är att ni gör det tillsammans.

Gamers: Level 1: Dubbelspel

Författare: Andreas Palmaer och Jonas Källberg

Ålder: 9 - 12


Vad gör man om man har en fotbollsälskande familj med ett före detta proffs och fotbollststjärna till pappa (Tom Silver) som vill att du ska gå i hans fotspår, en före detta framgångsrik simmerska, numera entusiastisk gympalärare (Tanja Silver av eleverna kallad "Tanja Tortyr) och lillasyster (Märta Silver) som är bra både i fotboll, simning. Spelar fotboll flera gånger i veckan men lider av bollrädsla och är livrädd för att bli träffad av bollen.

Det här är frågan Lionel Silver brottas med. Han spelar fotboll och har pappa fotbollsproffset som tränare, men är livrädd varje gång bollen är på väg i hans riktning, särskilt om han förväntas nicka. Det är inte det att han inte gillar fotboll, han älskar fotboll när han kan sitta hemma framför tv-spelet och spela Golden Goal, som är världens bästa fotbollspel. Problemet är bara att både mamma Tanja och pappa Tom avskyr tv- och datorspel och tycker man ska vara ute och syssla med "riktig" sport. Särskilt mamma är noga med skärmtiden som är begränsad till en timma om dagen. Om Lionel är dålig i verklig fotboll är han desto bättre Golden Goal-versionen. Där är han tvärtemot bra to m grym.

Så när Lionels fotbollslag har en viktig match, samtidigt som det är en Golden Goal-turnering i staden, måste Lionel välja och komma på en lösning. Insatserna och riskerna är skyhöga, för att om hans föräldrar kommer på honom kommer han aldrig att få spela ens en sekund Golden Goal igen. Så hur ska han göra och vad är viktigast - E-sport (Golden Goal) eller vanlig fotboll.

Boken är skriven av är skriven av Andreas Palmaer (som tidigare skrivit fotbollsserien ”Fans” tillsammans med Arne Norlin) och är en lättläst bok full av humor, skriven för barn i åldrarna 9-12 år, och handlar om kärleken till fotboll och E-sport, men också om vänskap och inte känna att man passar in i sin egen familj. Den handlar också om att ha sk idrottsföräldrar som vill mer med idrotten än vad deras barn vill eller klarar. Men mest handlar den om spännande matcher både på fotbollsplanen och i spelvärlden. Bokens innehåll illustras av Jonas Källbergs färgrika bilder som inspirerats av spelvärldens sätt att illustrera världen.

En jättebra bok som jag tror många kan känna igen sig i, oavsett om det handlar om fotboll, någon annan sport, eller t o m något annat intresse som t ex musik, där man själv som barn kanske mest vill hålla på, på skoj, men inte på blodigt allvar utan egentligen brinner för något helt annat. Jag kan gissa att också en del vuxna kan få sig en tankeställare av den här boken när det gäller vilken press man sätter på barn och om man försöker verkliggöra sina egna drömmar genom dem.

Mystiskt och spännande i Sverige: bland grottor, vrak, ruiner, spöken och gömda skatter

Författare: Björn Höglund

Ålder: 9 - 12 år


Du behöver inte resa långt för att hitta mystiska platser, gömda skatter och glömda historier. I den här boken får du följa med på en resa i ett Sverige fyllt av gåtfulla och spänning platser. HR kan du läsa om saken och väsen, borgar och fästningar och gruvor och grottor. Ett av de första avsnitten verkar riktigt spännande, det handlar om funna och ofunna skatter och om hur man kan bli en skattletare. Det finns många nedgrävda och bortglömda skatter i Sverige, bland annat hittade två tioåringar en myntskatt som bestod av 700 mynt och silverringar i jordhögar. Här kan du också läsa om kvinnan som tappade bort sin vigselring och hittade den 11 år senare när hon drog upp en morot ur grönsakslandet. I varje avsnitt finns många berättelser, bilder och fakta. Sist men inte minst en sak jag tycker är viktigt i en faktabok, det finns både en innehållsförteckning och ett alfabetiskt register.

Knacka på!

Januari

Författare: Lars Klinting


Vad passar bättre att börja året med än med en fest?

Castor fyller år och det ska firas. Du får tydliga instruktioner på hur du kan baka en sockerkaka. De charmiga böckerna om Castor och Frippe går inte att motstå. Är du inte sugen på att baka? Då kan du odla, sy, måla eller snickra. Det finns alltså fler böcker att njuta av.

Rum 213

Författare: Ingelin Angerborn


Elvira har alltid velat åka på sommarkollo, men inte haft möjligheten. Nu har hon äntligen fått en plats. Men kanske borde hon ha blivit misstänksam eftersom hon trots att hon anmälde sig en vecka för sent, fick en plats. Väl där får hon dela rum 213, med två andra tjejer och till att börja med så är det en sommarlovsdröm med bad sol och söta killar. Men så börjar det hända mystiska saker. En konstig vit skugga som dyker upp Elvira på alla fotografier som hennes rumskompis Meja tar och det försvinner en massa saker för tjejerna på nätterna. Finns det en tjuv på kollot eller är det killarna på lägret som busar? Snart börjar det gå rykten om att det spökar i rum 213. Det sägs att de som bott i rummet har sett en vitklädd flicka med långt rött hår irra runt på nätterna. Men spöken finns ju inte eller…

Castor bakar

Tips under året 2022

December

Oktober

De stulna barnen

Författare: Jo Salmson


Boken är den första delen i fantasy-serien om Häxfolket. Sol växer upp i ett stort hus på landet. Trots att hon tillhör tjänstefolket är husets son Arel och hans studiekamrat Eno hennes bästa vänner. Så länge de kan minnas har de smitit undan från de vuxna för att få vara tillsammans. Snart ska Arel och Eno lämna villan för att fortsätta gå i skolan på annan plats. Och av en händelse förstår plötsligt Sol att den plats hon sett som sitt hem tillhör fienden. Som liten rövades hon bort och har hållits som gisslan, långt bort från sitt eget folk. Den kunskapen vänder upp och ned på allt. Vem är vän, och vem kan man lita på?


Boken är klassad som lättläst för ålder 6-9 år

Veckan före barnbidraget

Författare: Elin Johansson, Ellen Ekman


Ett fantastiskt sätt att belysa att livet inte är lika för alla, men det behöver inte vara tråkigt eller eländigt för det. Fantastiskt att ta upp ett ämne där barn får lov att känna igen sig och får lov att känna att livet kan vara roligt och värdefullt trots att föräldrarna inte har råd med allt det som många andra kanske har. Jag blir varm om hjärtat när jag läser den.

Alla barnen säger godnatt

Av: Måns Gahrton och Johan Unenge


Många skratt och mycket igenkännande för föräldern.

Fullt med spänning och fantasi.

En mysig godnattsaga även om det händer mycket.

Sen finns det ju fler "Alla barnen" böcker att se fram emot.

Rut & Knut & lilla Tjut

Författare: Carin Wirsén


Helt underbar bok med fart och humor.

Passar utmärkt till ungar med syskon, men funkar lika bra till vilken unge som helst.

Författare: Nils Andersson, Erik Svetoft


Om du som jag älskar sagor på rim får du verkligen ditt lystmäte i dessa två böcker. Underbara detaljrika bilder att förlora sig i och tungvrickande rim! Ett litet smakprov:
"Nu har renen rengjort hjorten
Nu har hjorten gjort ren renen
De har rengjort varandra och skött hygienen
Ny har hjorten gjort ren renen
Nu har renen rengjort hjorten
De har gjort ren varandra och avlägsnat lorten"

"Våra stadsdjur" och "Mina husdjur"

Legenden om Sally Jones 

Författare: Jakob Wegelius


Legenden om Sally Jones är en tecknad berättelse. Det är en berättelse om längtan, hopp och grymma svek. Historien börjar långt inne i den afrikanska regnskogen där tjuvjägare tar en gorillaunge till fånga. En turkisk elfenbenssmugglare köper ungen för att ge henne som förlovningspresent till sin fästmö. Han stoppar ner gorillaungen i en barnvagn och ger henne ett förfalskat pass. Hon får namnet Sally Jones och smugglas till Europa på ett ångfartyg. Tyvärr är inte fästmön så glad åt gorillaungen som biter henne. Men ödet vill något annat för Sally och hon hamnar så småningom ute på de stora världshaven och får vara med om många dramatiska äventyr i främmande städer. Legenden om Sally Jones är en riktig äventyrsbok!


Dödluvan och vargen

Författare: Wiley Blevins


"Jag gick i en skog när vargen mig tog. Min luva var röd och nu är jag död. Vem blir det sen?"

De flesta av oss har väl hört historien om Rödluvan och Vargen, här kommer den i en lite annorlunda version. En mysrysig version av den klassiska sagan om Rödluvan som blir uppäten av Vargen. Boken är en Hcf-bok för lågstadiet, men då den är lite läskig skulle jag nog säga att den passar bäst för 8-9 år. Gillar man den här så har författaren skrivit om flera av de klassiska sagorna till mysrysare för barn i en serie som kallas Lilla skräckbiblioteket.

Pettson får julbesök

Författare: Sven Nordqvist


"Pettson och katten Findus har haft brått med julstädningen. Den är nästa klar. Det är bara granen och julmaten som ska grejas. Just då händer det som inte får hända. Pettson halkar och gör sig illa i foten ..."

Ett spännande juläventyr med favoritfigurerna gubben Pettson och katten Findus. Njut av berättelsen men också av alla underbara bilder och små mysiga filurer som gömmer sig här och var.

November

Möt din nästa favoritbok här

tidigare år

Tips från

Nyheter & erbjudanden

Vill du ha de senaste erbjudandena och veta det senaste på Bokrymdens himmel? Anmäl dig till och få våra nyhetsbrev.